Main IndexAuto Repair Home Search Posts SEARCH
POSTS
Who's Online WHO'S
ONLINE
Log in LOG
IN







2005 Dodge Grand Caravan O2 sensor/rough running issues


  Email This Post



Brad A
New User

May 15, 2010, 9:21 PM

Post #1 of 6 (3564 views)
Shortcut
2005 Dodge Grand Caravan O2 sensor/rough running issues Sign In

I have a 2005 Dodge Grand Caravan w/85,000 and the 3.3L engine that has been giving me quite a few troubles lately. First issue that came up was the check engine light came on, took it to the garage and they said it was from the upstream O2 sensor, they had to order me a new one. While we were waiting for it to come in the van starting running a little rough, seemed to have a slight flutter or skip to it when it needed more power, did it at all speeds reguardless of what gear it was in. Mech told me to change plugs and wires, which I did, and it didn't help. After this I had him check fuel pump pressure and he said it was within spec. O2 sensor came in and was changed...........now here is where the real fun starts. The check engine light never went off, but the code for the O2 sensor went away, but now the van is running really bad, no power and when you step on the gas to try to go up a hill it jerks and spits and sputters pretty badly, to the point where you can't even make it up a steep hill. Took it back to mech, now codes for MAP sensor and Cam postion sensor are showing up. He changes those, the van regains power, and stops cutting out when you step on it, allthough it still has that slight "skip" to it. But now also the check engine light is still one, and it's the SAME O2 sensor. Well we take it to another garage and they pretty much go through the same routine......check fuel pump pressure........still withinn spec, and order us another O2 sensor. They have not changed that O2 sensor yet, and today the spitting, jerking, loss of power, engine problems returned. This time it happened when I was going down the interstate at 70 MPH w cruise on, the cruise cut out and would not come back on when the problems returned. If I shut the van off and turned it right back on, the cruise would work, and the van would run better for 5 or so miles then the cruise would quit, and the rough running would start allover again............I have no idea what codes are showing up now, and won't till monday, but I am thinking this is beyond an O2 sensor problem. BTW engine runs fine, no knocking or pinging, no burning oil, or fuel or water in the oil, it's not using water, or running hot, tranny is not slipping or out of oil. I am thinking I have an fuel injection problem or a engine computer problem..............but i am sick of hearing "well we have to change the O2 sensor and see what happens"


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator


May 15, 2010, 9:34 PM

Post #2 of 6 (3559 views)
Shortcut
Re: 2005 Dodge Grand Caravan O2 sensor/rough running issues [In reply to] Sign In

We need to know the exact code numbers that are being set now. Make sure all the old ones have been cleared first.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



Sidom
Veteran / Moderator


May 16, 2010, 12:50 AM

Post #3 of 6 (3551 views)
Shortcut
Re: 2005 Dodge Grand Caravan O2 sensor/rough running issues [In reply to] Sign In

Getting the exact code #s as HT suggested would help a lot.

Sometimes when you get a lot of different codes popping up it's an indication of a different problem other than the exact sensor the code is indicating... It's just telling you there is a problem in that circuit. Personally it's been rare for me to find a car having 2 or more sensors fail at the same time. Usually it's electrical problem or bad PCM, with Chrysler, either is very possible..

I've seen a few of these Caravans with bad injector harnesses. You can wiggle the harness & see if that has any effect on how it runs, if it has any effect good or bad more than likely there is a problem inside......

You'll see the harness, it comes out from under the plenum and the connector is by the p/s pump reservoir. If you're feeling energetic, you could open the loom & inspect the wires, they corroded inside close the the connector..........






__________________________________________________________________________________________



(This post was edited by Sidom on May 16, 2010, 12:50 AM)


Brad A
New User

May 16, 2010, 10:53 PM

Post #4 of 6 (3537 views)
Shortcut
Re: 2005 Dodge Grand Caravan O2 sensor/rough running issues [In reply to] Sign In

It is throwing the upstream 02 sensor code, and Cam position sensor code right now.


Sidom
Veteran / Moderator


May 17, 2010, 12:25 AM

Post #5 of 6 (3535 views)
Shortcut
Re: 2005 Dodge Grand Caravan O2 sensor/rough running issues [In reply to] Sign In

There's multiple codes both of those sensors could set so without the exact code number it doesn't help much.....

But even with the code number the next thing you would do is hook up the equipment you have and 1st check power source and ground of the sensor and then the signal wire to see if the signature or frequency (which ever method you perfer) is with in specs..

Depending on what results you got would determine what you do next.






__________________________________________________________________________________________



Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator


May 17, 2010, 5:36 AM

Post #6 of 6 (3532 views)
Shortcut
Re: 2005 Dodge Grand Caravan O2 sensor/rough running issues [In reply to] Sign In


Quote
It is throwing the upstream 02 sensor code, and Cam position sensor code right now


We need the exact code numbers please




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.





2005 Dodge Grand Caravan O2 sensor/rough running issues


  Email This Post
 
 






Latest Forum Post
I have a 2002 lincoln sedan. It has a small nick in the oil pan and was leaking ...
1998 Toyota Rav 4 with 350k A/C would work and then stop working then after car...
2003 hyundia tiburon 4 cylinder 2.0 120,000 miles I had just purchased this car...
Got a little problem. 94 toyota p/up 22re 5spd OB1 computer. Recent IAC(idle air...
I have a 1996 Ford Crown vic with a 4.6 L. automatic major frame rust issues, bu...
2007 pontiac grand am - 30,000 miles - my rear passenger window made noise today...

Feed Button


Used Car Search
Used Car Price Ranges:
Under $5,000
$20,000
$35,000

$10,000
$25,000
$40,000
$15,000
$30,000
$45,000
Over $45,000
Search used Cars By Manufacturers:
Used Acura
Used Audi
Used BMW
Used Buick
Used Cadillac
Used Chevrolet
Used Chrysler
Used Dodge
Used FIAT
Used Ford
Used GMC

Used Honda
Used Hyundai
Used Infiniti
Used Jaguar
Used Jeep
Used Kia
Used Land Rover
Used Lexus
Used Lincoln
Used Mazda
Used Mercedes-Benz

Used MINI
Used Mitsubishi
Used Nissan
Used Porsche
Used Saab
Used Scion
Used Subaru
Used Suzuki
Used Toyota
Used Volkswagon
Used Volvo
2010 Honda Civic
$15,770
2004 Jeep
$8,991
2012 Mustang
$22,990
1997 Honda Cr-V
$4,490
2010 Toyota Prius
$17,496
2010 BMW 328
$26,980




Automotive Forum Categories
Automotive Repair
Auto Body Repair and Refinishing
AC Auto Repair Help Forum
Automotive Wiring and Electrical

Auto Insurance and Car Financing
Automotive World
Brake Systems
Car Stereo Repair Advice
Car Troubleshooting
Engine and Car Noises
Engine Fault Codes
Engine Troubleshooting
Exhaust System Repair

Steering and Suspension
Tricks of the Trade
General Discussions
Car Shows and Events
The Bargin Bin
Motor Vehicle Inspection
Car Care Tips
Traffic Ticket Help
Car Racing

Gasoline, Motor Oils, Concept Cars
Remote Control Cars and Vehicles
Truck Repair
Truck Repair Advice


Truck Engine Repair
Truck Suspension Repair
Motorcycle Repair
Motorcycle and ATV Repairs

Motorcycle Body Repair
Motorcycle Clutch Repair
Motorcycle Engine Repair
Motorcycle Seat Repair
Car Forum Posts - Sitemap


Search for (options) Privacy