Main IndexAuto Repair Home Search Posts SEARCH
POSTS
Who's Online WHO'S
ONLINE
Log in LOG
IN









Idles SO fast it races.................


  Email This Post



ratrace2
User

May 22, 2012, 3:56 PM

Post #1 of 6 (827 views)
Shortcut
Idles SO fast it races................. Sign In

Hello All,

I got a 1988 Lincoln towncar with a 5.0 EFI engine. approx. 145000 miles, automatic, A/C.

My friend brought the car home a couple of weeks ago and he was complaining that the car idles reall fast.
Well, it idles so fast it sounds like it is doing 35 miles an hour.

He was told to replace the Idle Knock down Valve, He did.

The car still has a fast Idle. I looked at the car, cleaned the throttle body, checked the EGR openening(clear) etc. . .

Well, the car's idel will come down put if you press the gas it can stick at a very high idle, if you restart the car the idle will slow down; but get stuck on high if you work the gas pedel....

I sould have the book on it in a couple of days since autozone didn't have it in stock but until then maybe someone can point me in the right direction, Thanks All.......................


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

May 22, 2012, 4:19 PM

Post #2 of 6 (817 views)
Shortcut
Re: Idles SO fast it races................. [In reply to] Sign In

Did you check it good for any vacuum leaks?




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



ratrace2
User

May 22, 2012, 6:56 PM

Post #3 of 6 (776 views)
Shortcut
Re: Idles SO fast it races................. [In reply to] Sign In

Yea, I checked--generally--for cracked hoses and vacuum leaks and stuff. I did'nt see anything wrong, physically.

My friend, went ahead and got a TPS sensor from autozone for about $36.00 and we put it on the car a couple of hours ago.....Everything seems to run fine.

On initial start it runs a little fast, but steps down after a slight warm up; it don't stall at idle. I think he chanced into a fix for his problem.

I'm still making him buy the book on the 5.0 engine because if he is going to drive a 25 year old car this is not going to be the first time fixing it.


Well, Thanks for the timely reply, and once again--Thanks Hammer you are the best, buddy.......


Warm regards, Jerry


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

May 22, 2012, 7:13 PM

Post #4 of 6 (773 views)
Shortcut
Re: Idles SO fast it races................. [In reply to] Sign In

You may have stumbled on it. I'm kinda surprised it didn't set a code. It must have been partially working.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



ratrace2
User

May 22, 2012, 9:17 PM

Post #5 of 6 (753 views)
Shortcut
Re: Idles SO fast it races................. [In reply to] Sign In

Right, he was so lucky. I usually get burned when I just throw parts at a problem...

Although, I would tap the TPS with a wrench and it would make the idle turn down.
I guess he thought that was a conclusive test and went ahead and bought a TPS.......... it might be better to be luckey than good.


THanks again Hammer.................you guys are the best.


Tom Greenleaf
Ultimate Carjunky / Moderator
Tom Greenleaf profile image

May 25, 2012, 7:32 AM

Post #6 of 6 (681 views)
Shortcut
Re: Idles SO fast it races................. [In reply to] Sign In

These can have plain sticky/frayed throttle cables. If you can manually move it back toward regular idle it needs help - either lubed or replacement if that's what you find. Chance that the cable for trans is part of trouble - go easy not to break the plastic holder(s) as they are going to be hard to find new now if you dig into that or remove them.

Also make sure vacuum hose to PCV (down back) is all right and not leaking.

If you can see alignment problem it's way off or seriously some FE parts worn!

T
_________________________________________
Long retired now


(This post was edited by Tom Greenleaf on May 25, 2012, 7:34 AM)




Advertising


  Email This Post
 
 






Latest Forum Post

Hey everyone. I've got my great 84 VW Jetta. It's my first car and while I've ...


I have a 12v solenoid with the standard two large terminals and it has TWO small...


Hi Everyone, I have a 2000 Oldsmobile intrigue that when I turn it on the brake ...


I apologize I have not got a lot of time in it so far, so I do not have a lot of...


I have a 1992 ford ranger 3.0l v6 5 speed. today i ran out of gas and when i got...


Hey people, Just as soon as I've got rid of one car and got another, I've got a...


Feed Button






Automotive Forum Categories
AC Auto Repair
Auto Body Repair
Auto Insurance
Automotive Repair
Automotive Wiring
Automotive World
Brake Systems
Car Care Tips
Car Racing
Car Shows and Events
Car Stereo Repair
Car Troubleshooting
Engine and Car Noises
Engine Fault Codes
Engine Troubleshooting
Exhaust System Repair
Gasoline and Motor Oils
General Discussions
Motor Vehicle Inspection
Motorcycle ATV Repairs
Motorcycle Body Repair
Motorcycle Clutch Repair
Motorcycle Engine Repair
Motorcycle Repair
Motorcycle Seat Repair
Remote Control Cars
Steering and Suspension
The Bargin Bin
Traffic Ticket Help
Tricks of the Trade
Truck Repair
Truck Repair Advice
Truck Engine Repair
Truck Suspension Repair
Car Forum - Sitemap


Search for (options) Privacy