Main IndexAuto Repair Home Search Posts SEARCH
POSTS
Who's Online WHO'S
ONLINE
Log in LOG
IN









2005 ford escape


  Email This Post



mikearnold1962
New User

Feb 12, 2012, 9:01 PM

Post #1 of 3 (2259 views)
Shortcut
2005 ford escape Sign In

2005 ford escape 3.0 litre 6cly engine.check engine light on.used OBD2 code reader.code PO106 which is manifold absolute pressure/barometric pressure circuit range/performance problem.engine makes constant popping noise which seems to start when engine is warmed up.where do i start checking for this problem.where is the map sensor located on this engine.


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

Feb 12, 2012, 9:30 PM

Post #2 of 3 (2242 views)
Shortcut
Re: 2005 ford escape [In reply to] Sign In

The code is telling you that there is a problem with the MAP sensor signal. That is a sensor that reads manifold vacuum to determine fuel mixture. You need to examine the sensor, it's vacuum source and related wiring.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



Discretesignals
Veteran / Moderator
Discretesignals profile image

Feb 12, 2012, 9:49 PM

Post #3 of 3 (2232 views)
Shortcut
Re: 2005 ford escape [In reply to] Sign In

MAP sensor is located on the firewall near the connectors for the ECU. Where does this popping noise sound like it is coming from? If you have intake backfires, that could cause a problem for the MAP sensor.





Since we volunteer our time and knowledge, we ask for you to please follow up when a problem is resolved.

(This post was edited by Discretesignals on Feb 12, 2012, 10:06 PM)




Advertising


  Email This Post
 
 






Latest Forum Post

I will try and be as clear as I can. 1999 Fleetwood tioga (ford e350) I turn my ...


I have a 2006 Nissan maxima 3.5 There is nothing wrong with it but I was wonde...


blower motor did not work i pulled it out and tested it it worked i put it back...


So I have a 1999 ford escort zx2 it has the 2.0 i4 doc engine with the 5 speed t...


Hope everyone is doing well. Now that work has slowed down I decided to take a l...


I have a 91 Chevy pick up with a 4.3l v6 and 180,000 miles everything is origina...


Feed Button






Automotive Forum Categories
AC Auto Repair
Auto Body Repair
Auto Insurance
Automotive Repair
Automotive Wiring
Automotive World
Brake Systems
Car Care Tips
Car Racing
Car Shows and Events
Car Stereo Repair
Car Troubleshooting
Engine and Car Noises
Engine Fault Codes
Engine Troubleshooting
Exhaust System Repair
Gasoline and Motor Oils
General Discussions
Motor Vehicle Inspection
Motorcycle ATV Repairs
Motorcycle Body Repair
Motorcycle Clutch Repair
Motorcycle Engine Repair
Motorcycle Repair
Motorcycle Seat Repair
Remote Control Cars
Steering and Suspension
The Bargin Bin
Traffic Ticket Help
Tricks of the Trade
Truck Repair
Truck Repair Advice
Truck Engine Repair
Truck Suspension Repair
Car Forum - Sitemap


Search for (options) Privacy