Main IndexAuto Repair Home Search Posts SEARCH
POSTS
Who's Online WHO'S
ONLINE
Log in LOG
IN









350 tbi injector pulse prob.


First page Previous page 1 2 Next page Last page  View All Email This Post



roger2791
User

Sep 2, 2010, 10:09 PM

Post #1 of 35 (6785 views)
Shortcut
350 tbi injector pulse prob. Sign In

91 chevy silverado 1500 2wd step side 350 tbi lost injector pulse turned truck off and it would not start afterwards.
all fuses good truck will start and run w/starting fulid but dies when you stop spraying.
i can force the pulse on the injector with a test light between the purple w/white stripe wire off of the ing.module and the pos.side post of batt. so i know the injectors are good and its an new module (inside the dis.)


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

Sep 2, 2010, 10:15 PM

Post #2 of 35 (6778 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

Are you losing the power side or the pulsing ground side?




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



roger2791
User

Sep 2, 2010, 10:23 PM

Post #3 of 35 (6774 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

i get power to the injector but will not pulse


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

Sep 2, 2010, 10:25 PM

Post #4 of 35 (6770 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

Does the check engine light come on for bulb check when the key is first turned on?




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



roger2791
User

Sep 2, 2010, 10:33 PM

Post #5 of 35 (6766 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

yes light dose come on i also have a code stored. using jumper wire flashes code 12.32


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

Sep 2, 2010, 10:36 PM

Post #6 of 35 (6762 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

That's an unrelated code. You could be looking at a bad ECM here but you need to first verify all the ECM grounds and the wiring to the injectors first.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



(This post was edited by Hammer Time on Sep 2, 2010, 10:37 PM)


roger2791
User

Sep 2, 2010, 10:43 PM

Post #7 of 35 (6756 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

where do i get good wiring diag.


(This post was edited by roger2791 on Sep 2, 2010, 10:50 PM)


Sidom
Veteran / Moderator
Sidom profile image

Sep 2, 2010, 11:20 PM

Post #8 of 35 (6752 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

Hmmmm..... This strange..... You are saying it's passing a "tap test".

I'm assuming you are using a noid light to check for pulse.....

You said the module is new...... The truck died and you just put a new module in it with the same results? or This module was new, already in the truck and it was running but now it died?






__________________________________________________________________________________________



roger2791
User

Sep 3, 2010, 12:07 AM

Post #9 of 35 (6747 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

changed the module after truck died because i could make the injectors fire with test light jumping it between wires coming out of moudule (purple w/ white stripe) and pos. term. of the batt. so silly me i assumed it was a module problem.


(This post was edited by roger2791 on Sep 3, 2010, 12:08 AM)


roger2791
User

Sep 3, 2010, 12:10 AM

Post #10 of 35 (6745 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

but i was told that this means the E.C.M is good. is this also a bad assaumtion?


Sidom
Veteran / Moderator
Sidom profile image

Sep 3, 2010, 2:30 AM

Post #11 of 35 (6742 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

With you getting a SES, flashing a 12 and passing the tap test it sure looks like its working.... As far as getting 2 modules doing the same thing, that's kinda out there to....

There is a few reasons why the PCM would shut down the pulse......It's late & my mind just aint movin that quick so I'll have to check all the reasons later..... One reason for sure, is WOT or clear flood. If the comp "thinks" you have it floored it'll shut off the pulse. Try disconnecting the TPS & see what that does (besides setting a code..Sly). You said you have a 32. The is just an EGR code & while there is no ref voltage the PCM does ground it.... Just for the hellva it, disconnect the egr solenoid, it should be just to the right of the throttle body....

This is an exploded diagram of the PCM connecter......What is missing on this is just the injector wires going to the injectors & the injector power source.... The PCM use this signal along with some other inputs to determine the pulse width for the injectors (how much gas the engine needs)



Just for the heck of it......triple check all the fuses...........please


Another thought after looking at this diag a bit............. Double check all the connecters in the dist...... It really seems like the module isn't sending a signal out on ckt 430..... I'll have to ponder this some more.........it's late..........







__________________________________________________________________________________________



(This post was edited by Sidom on Sep 3, 2010, 2:35 AM)


roger2791
User

Sep 3, 2010, 3:47 PM

Post #12 of 35 (6726 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

triple chk fuse and they are fine. today have noticed green wire off of the pick up coil going to the ing. module insalation is cracked and wire exsposed but if i had a problem with the pick up coil wouldnt i also have a problem with the spark (no signal to the (ext.) ing. coil resulting in no spark)


(This post was edited by roger2791 on Sep 3, 2010, 3:52 PM)


Sidom
Veteran / Moderator
Sidom profile image

Sep 3, 2010, 10:52 PM

Post #13 of 35 (6717 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

You know the one thing I didn't think about is there is a ground coming from the PCM to the module. I don't think it's a pickup coil either or it wouldn't run on starting fluid.....

Unfortunately my database is down. but if all the wires are good, new module and it's still not getting a pulse then HT is probably right and you may have a bad PCM........ This is where it would be real nice to have a "known good" tester to pop in real quick.....

IF you can't get a diagram for this.....I'll see if I can bring on from the shop.........






__________________________________________________________________________________________



roger2791
User

Sep 4, 2010, 12:56 AM

Post #14 of 35 (6713 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

you say a pcm? is this the same as ECM i didnt think this truck had a pcm its 91 but then again i dont know every thing or i would not be in this predicument. ha / ha. thanks for all your help its good to know that are still nice folks willing to help another when there down...


(This post was edited by roger2791 on Sep 4, 2010, 1:14 AM)


Sidom
Veteran / Moderator
Sidom profile image

Sep 4, 2010, 1:23 AM

Post #15 of 35 (6710 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

Yea it's basically the same thing...... PCM, ECM, ECU are all acronyms for the engine computer... Manufacturers all have to use different terms for the same thing.

Like HT said, the powers and grounds have to be verified 1st before pulling the trigger on it. If you had one you could swap, I'd definitely try that, if not I would want to make sure there wasn't a bad wire 1st before buying one..........


I'll see if I can't find some diagrams for you or maybe HT has some he can post....

Just a footnote, GM has a bad habit of listing comp ground circuits as "low reference". It shouldn't be a problem for what you have to do, but when you are tracing ref voltage circuits it can really get confusing & misleading if you aren't aware of it...............






__________________________________________________________________________________________



(This post was edited by Sidom on Sep 4, 2010, 1:27 AM)


roger2791
User

Sep 4, 2010, 2:08 AM

Post #16 of 35 (6703 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

thanx.


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

Sep 4, 2010, 7:57 AM

Post #17 of 35 (6696 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

Make sure this matches because there are some varying versions of this








~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



Sidom
Veteran / Moderator
Sidom profile image

Sep 5, 2010, 2:02 PM

Post #18 of 35 (6681 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

Yea that's what I was thinking of HT.

Roger you can see the 12v & grounds on those pins. While it does run with carb clean it would still be a good idea to make sure there is no power or resistance problems on those and the 5v ref is good as well......

These are the connection you really want to make sure are good. 453 was the ground I forgot about going to the module. While you can get a pulse with the tap test. That means the pcm can generate a pulse, for what ever reason it's not getting a signal to generate a pulse (maybe?)..... These problems are a little tougher to check out with out a scope but not impossible... This is for your module. You can find the corresponding ckt numbers on HT diagram....








__________________________________________________________________________________________



roger2791
User

Sep 5, 2010, 3:31 PM

Post #19 of 35 (6673 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

thanx im checking now and i will get back with the results.. am i to check the pins with the connectors on or off the ecm


(This post was edited by roger2791 on Sep 5, 2010, 4:37 PM)


roger2791
User

Sep 5, 2010, 4:38 PM

Post #20 of 35 (6663 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

am i to check the pins with the connectors on or off the ecm


Sidom
Veteran / Moderator
Sidom profile image

Sep 5, 2010, 5:32 PM

Post #21 of 35 (6656 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

I would 1st disconnect both ends of the connecters and check them with an ohm meter both for continuity and grounding. The system powers and grounds you can check with the connecters disconnect & KOEO. The signals & PCM grounds you are going to have to check with the connecters hooked up, KOEO & back probed.






__________________________________________________________________________________________



roger2791
User

Sep 5, 2010, 6:30 PM

Post #22 of 35 (6648 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

all is right (12 volts & grounds) exept for b5 there is no ground and when you probe with test light looking for ground you here what sounds like the fuel pump priming the line. and a clicking of a relay switch.


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

Sep 5, 2010, 6:47 PM

Post #23 of 35 (6642 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

The fuel pump trigger should be a Dk green and and white on A1.
B5 is the EST reference signal on most and a speed sensor on one of them.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



roger2791
User

Sep 5, 2010, 6:53 PM

Post #24 of 35 (6638 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

 should it have ground (b5)


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

Sep 5, 2010, 6:55 PM

Post #25 of 35 (6635 views)
Shortcut
Re: 350 tbi injector pulse prob. [In reply to] Sign In

No. it's an ignition signal from a module. Don't be sending power down it. You have to be careful what your testing here.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.





Advertising


First page Previous page 1 2 Next page Last page  View All Email This Post
 
 






Latest Forum Post

I will try and be as clear as I can. 1999 Fleetwood tioga (ford e350) I turn my ...


I have a 2006 Nissan maxima 3.5 There is nothing wrong with it but I was wonde...


blower motor did not work i pulled it out and tested it it worked i put it back...


So I have a 1999 ford escort zx2 it has the 2.0 i4 doc engine with the 5 speed t...


Hope everyone is doing well. Now that work has slowed down I decided to take a l...


I have a 91 Chevy pick up with a 4.3l v6 and 180,000 miles everything is origina...


Feed Button






Automotive Forum Categories
AC Auto Repair
Auto Body Repair
Auto Insurance
Automotive Repair
Automotive Wiring
Automotive World
Brake Systems
Car Care Tips
Car Racing
Car Shows and Events
Car Stereo Repair
Car Troubleshooting
Engine and Car Noises
Engine Fault Codes
Engine Troubleshooting
Exhaust System Repair
Gasoline and Motor Oils
General Discussions
Motor Vehicle Inspection
Motorcycle ATV Repairs
Motorcycle Body Repair
Motorcycle Clutch Repair
Motorcycle Engine Repair
Motorcycle Repair
Motorcycle Seat Repair
Remote Control Cars
Steering and Suspension
The Bargin Bin
Traffic Ticket Help
Tricks of the Trade
Truck Repair
Truck Repair Advice
Truck Engine Repair
Truck Suspension Repair
Car Forum - Sitemap


Search for (options) Privacy