Main IndexAuto Repair Home Search Posts SEARCH
POSTS
Who's Online WHO'S
ONLINE
Log in LOG
IN









car suddenly sputtering and no power


  Email This Post



fcopr
User

May 22, 2012, 5:22 PM

Post #1 of 14 (2576 views)
Shortcut
car suddenly sputtering and no power Sign In

 My 1996 Olds Acheiva 4cyl 100,000 plus miles. (2.3 L?) was running fine with no engine noise, etc. All of a sudden it started to sputter and losing power. Went to a muffler shop and they said it was probably a CAT Conv. Drove car to mechanic who said it needed a major tune up with new coil pack, etc. When done it did the same thing. Then he said he disconnected the CAT and he said it was still the same. He said 2 cyls only read 90lbs pressure and other 2 had 160. He believes that it now has bent valves due to jumpt timing? Says needs to have engine replaced. Used engine and labor, $2000.00. Now, the mechanic says it won't start at all. Does all this make any sense? Thanks very much.


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

May 22, 2012, 5:45 PM

Post #2 of 14 (2546 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

A bad timing chain is very possible but it may not have bent valves yet. Someone would have to do a leakdown test to determine that.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



fcopr
User

May 22, 2012, 6:04 PM

Post #3 of 14 (2536 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

I don't know what that is. A leak down test, but I thanks you very much.


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

May 22, 2012, 6:28 PM

Post #4 of 14 (2527 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

If your tech has any idea what he's doing, he will know what it is.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



fcopr
User

May 23, 2012, 12:01 PM

Post #5 of 14 (2481 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

If the valves are O.K., what is the average cost of replacing a timing chain on the 2.4 achieva?


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

May 23, 2012, 12:11 PM

Post #6 of 14 (2477 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

It's 6 hours flat rate plus parts if you change the water pump too which you definitely should do. At $80 per hour, that's about $480 in labor. You will also have to replace all the plastic guides which is what actually wears more than the chain.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



fcopr
User

May 23, 2012, 12:30 PM

Post #7 of 14 (2470 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

Thank you again very much. Frank


fcopr
User

May 23, 2012, 9:38 PM

Post #8 of 14 (2445 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

Took the car somewhere else and they put it on some very expensive machine and determined it was the coil pack and some wire problems in the rail? It now runs fine. Thanks again for your help.


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

May 23, 2012, 9:45 PM

Post #9 of 14 (2441 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

You still haven't resolved the low compression issue.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



Discretesignals
Veteran / Moderator
Discretesignals profile image

May 23, 2012, 9:56 PM

Post #10 of 14 (2437 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

I'd like to see what the compression numbers are now just out of curiosity.





Since we volunteer our time and knowledge, we ask for you to please follow up when a problem is resolved.


fcopr
User

May 24, 2012, 11:17 AM

Post #11 of 14 (2419 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

The new mechanic said they checked the compression and it was very good. No problems with it at all.
Thanks again for your help and concern.


fcopr
User

May 24, 2012, 11:20 AM

Post #12 of 14 (2418 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

I didn't ask him the numbers, but it still runs like a bear. Lots of power!


Hammer Time
Ultimate Carjunky / Moderator
Hammer Time profile image

May 24, 2012, 11:40 AM

Post #13 of 14 (2415 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

So apparently it was the first mechanic that didn't know how to perform a compression test or just lied.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

We offer help in answering questions, clarifying things or giving advice but we are not a substitute for an on-site inspection by a professional.



fcopr
User

May 24, 2012, 11:47 AM

Post #14 of 14 (2405 views)
Shortcut
Re: car suddenly sputtering and no power [In reply to] Sign In

Thats correct. Also 2 bolts were broken off the manifold to remove the exhaust to the cat. Conv. It is working now with jut 2 bolts and has a minoe leak at that point. I have to bring it somewhwre else to deal with that. Any suggestions? Thanks again.




car suddenly sputtering and no power


  Email This Post
 
 






Latest Forum Post

1995 Ford E350 van 5.9 cummins 5 speed 285,000 miles Hello, New...


1998 Honda CRV 240,000 miles (just fixed blown cylinder head) Had my engine reb...


1991 Buick Skylark, 2.5, 168,000 Mi. : Car runs strong. After driving on freew...


2005 VW Polo Elite (1.4 manual 4 door) The car started by just losing power, ...


Hello everyone!In the recent past I've been having problems with the turbocharge...


Nissan Altima 2005, 2.5s extra, 154000 km Hi All, The car was pulling to the l...


Feed Button






Automotive Forum Categories
AC Auto Repair
Auto Body Repair
Auto Insurance
Automotive Repair
Automotive Wiring
Automotive World
Brake Systems
Car Care Tips
Car Racing
Car Shows and Events
Car Stereo Repair
Car Troubleshooting
Engine and Car Noises
Engine Fault Codes
Engine Troubleshooting
Exhaust System Repair
Gasoline and Motor Oils
General Discussions
Motor Vehicle Inspection
Motorcycle ATV Repairs
Motorcycle Body Repair
Motorcycle Clutch Repair
Motorcycle Engine Repair
Motorcycle Repair
Motorcycle Seat Repair
Remote Control Cars
Steering and Suspension
The Bargin Bin
Traffic Ticket Help
Tricks of the Trade
Truck Repair
Truck Repair Advice
Truck Engine Repair
Truck Suspension Repair
Car Forum - Sitemap


Search for (options) Privacy

web statistics