Main IndexAuto Repair Home Search Posts SEARCH
POSTS
Who's Online WHO'S
ONLINE
Log in LOG
IN







4.3 vortec timing oil pressure problems


  Email This Post



dodgeatv
New User

Apr 22, 2008, 7:15 PM

Post #1 of 9 (6732 views)
Shortcut
4.3 vortec timing oil pressure problems Sign In

Hello I'm new here, I hope someone can help me. I have a 98 chevy s10 truck with a 4.3 vortec auto I just replaced drivers side hesd due to only running on 5 cylinders. I torqued to specs, I set timing to #1 tdc using balancer 2nd notch to indicator on cover, set distributor #1. Started truck noticed a ticking noise I then also noticed oil pressure gauge not working also check gauge light on. I shut down checked for obvious problems none were found. I unhooked battery several minutes hoping to reset during that time I checked for oil pressure switch figuring maybe unhooked somehow did not find. I rehooked battery started truck ticking louder gauge still not working. Now I am at a loss on what to do I'm scared motor will seize. I don't know if it may have something to do with timing or what? I've never encounterered a problem like this before the timing gave me alot of problems since it is not adjustable at distributor. Could this problem be related to oil pressure pump sensors timing could the cam be not in sink I have know reason to believe the timing belt is bad it ran fine on 5 cylinders other then loss of power and eating gas like crazy about 7 miles a gallon! I would appreciate any help here apoint in the right direction something. This is my truck I use to get to work and I'll miss time I cannot afford. Sorry for the length of this post. Steve


Double J
Veteran / Moderator


Apr 23, 2008, 12:47 AM

Post #2 of 9 (6716 views)
Shortcut
Re: 4.3 vortec timing oil pressure problems [In reply to] Sign In

Just a thought here...
Sounds like you don't have the oil pump drive shaft in the drive tab of the distributor.
Suggest taking the distributor out and resetting it.

Jim


dodgeatv
New User

Apr 23, 2008, 1:16 PM

Post #3 of 9 (6714 views)
Shortcut
Re: 4.3 vortec timing oil pressure problems [In reply to] Sign In

Thanks Jim for the reply, would anyone have an idea, how to set the oil pump gear after removing distributor? any help would be appreciated.


Mariospr
Novice

Apr 23, 2008, 3:10 PM

Post #4 of 9 (6711 views)
Shortcut
Re: 4.3 vortec timing oil pressure problems [In reply to] Sign In

I also agree with Jim. Sounds like the distributor. Sounds like maybe you might have even forced the distributor. But here what I've encountered with these 4.3 that the gaskets on these heads and intake sometimes can deteriorate and slowly make their way down to the pan and end up in the Oil Pump screen below. Which causes these 4.3 to have lack of oil pressure if not none. It may even sometimes register pressure then when you gas it the pressure falls instead of rises. I'm not to sure on this S10 but I know in the 4.3 they have in the GMC Jimmy is the same thing. I know it's a pain in the but to get to the oil pump on the Jimmy I mean A REAL BIG PAIN!! I believe it's attached to the the block.., So to remove the pan I would check with good book. I'm not sure if you have to remove the engine on the S10's cause of the difference in body types. But this is what I know. Hope I helped!


Tom Greenleaf
Ultimate Carjunky / Moderator


Apr 23, 2008, 3:25 PM

Post #5 of 9 (6709 views)
Shortcut
Re: 4.3 vortec timing oil pressure problems [In reply to] Sign In

?? Did the distributor drop down all the way properly? I'd index it where it is now and pull it out again and see what engages the oil pump - slotted, hex at bottom of shaft. These types can be turned with a drill and tools (don't lose those down there!) and give you oil pressure. Just a thought,

T

Ps: Was oil pressure reading low before this job??
_________________________________________
Long retired now


dodgeatv
New User

Apr 23, 2008, 3:42 PM

Post #6 of 9 (6707 views)
Shortcut
Re: 4.3 vortec timing oil pressure problems [In reply to] Sign In

Thanks for the quik reply, to answer your question the gauge and pump worked flawless before I removed head. I actually got it running but poorly ran hard starting tried to retime it again then I noticed this problem with the oilpump and gauge. Would you know how I could line this up to work again? also the old gasket was removed in 1 entire piece.


Double J
Veteran / Moderator


Apr 23, 2008, 6:21 PM

Post #7 of 9 (6703 views)
Shortcut
Re: 4.3 vortec timing oil pressure problems [In reply to] Sign In

Set it all to TDC,#1 cylinder etc...mark position of rotor,mark position of distributor base.
Remove distributor,you can use a long screw driver to align the oil pump drive shaft with the drive tab on the distributor.
Reinstall distributor aligning it to the marks and make sure it fully seated .


dodgeatv
New User

Apr 23, 2008, 8:24 PM

Post #8 of 9 (6698 views)
Shortcut
Re: 4.3 vortec timing oil pressure problems [In reply to] Sign In

yahoo problem solved, took many trys but finally got the result! Thanks Jim your input really helped me out. Thanks again Steve


Double J
Veteran / Moderator


Apr 23, 2008, 8:30 PM

Post #9 of 9 (6696 views)
Shortcut
Re: 4.3 vortec timing oil pressure problems [In reply to] Sign In

Hey Steve...

Glad I could help!

Thanks for posting back.

Others will benefit from it.

Good luck with it

Jim




4.3 vortec timing oil pressure problems


  Email This Post
 
 






Latest Forum Post
YES I HAVE A 1999 MITUBUSHI GALLANT 2.4 L V6 I WAS DRIVING AND IT JUST STARTED S...
i just bought it, it hadnt been started for about a year but ran fine when i sta...
I JUST GOT A CHEVY SILVERADO 2500 VORTEC ENGINE SIZE 3500 WHEN IM DRIVING AND PI...
Hello, I have a great looking 1985 s10 pickup 4.3 carburated with 80,000 miles....
2000 Nissan Maxima. Yesterday, the engine temp started shooting up quickly upon...
I am leasing a Jeep Liberty 2003 from a dealership pretty close to my home. I'...

Feed Button


Used Car Search
Used Car Price Ranges:
Under $5,000
$20,000
$35,000

$10,000
$25,000
$40,000
$15,000
$30,000
$45,000
Over $45,000
Search used Cars By Manufacturers:
Used Acura
Used Audi
Used BMW
Used Buick
Used Cadillac
Used Chevrolet
Used Chrysler
Used Dodge
Used FIAT
Used Ford
Used GMC

Used Honda
Used Hyundai
Used Infiniti
Used Jaguar
Used Jeep
Used Kia
Used Land Rover
Used Lexus
Used Lincoln
Used Mazda
Used Mercedes-Benz

Used MINI
Used Mitsubishi
Used Nissan
Used Porsche
Used Saab
Used Scion
Used Subaru
Used Suzuki
Used Toyota
Used Volkswagon
Used Volvo
2010 Honda Civic
$15,770
2004 Jeep
$8,991
2012 Mustang
$22,990
1997 Honda Cr-V
$4,490
2010 Toyota Prius
$17,496
2010 BMW 328
$26,980




Automotive Forum Categories
Automotive Repair
Auto Body Repair and Refinishing
AC Auto Repair Help Forum
Automotive Wiring and Electrical

Auto Insurance and Car Financing
Automotive World
Brake Systems
Car Stereo Repair Advice
Car Troubleshooting
Engine and Car Noises
Engine Fault Codes
Engine Troubleshooting
Exhaust System Repair

Steering and Suspension
Tricks of the Trade
General Discussions
Car Shows and Events
The Bargin Bin
Motor Vehicle Inspection
Car Care Tips
Traffic Ticket Help
Car Racing

Gasoline, Motor Oils, Concept Cars
Remote Control Cars and Vehicles
Truck Repair
Truck Repair Advice


Truck Engine Repair
Truck Suspension Repair
Motorcycle Repair
Motorcycle and ATV Repairs

Motorcycle Body Repair
Motorcycle Clutch Repair
Motorcycle Engine Repair
Motorcycle Seat Repair
Car Forum Posts - Sitemap


Search for (options) Privacy