Main IndexAuto Repair Home Search Posts SEARCH
POSTS
Who's Online WHO'S
ONLINE
Log in LOG
IN









Search Auto Parts

Only runs with OBD-2 attached


  Email This Post



scotchy
Novice

Jan 12, 2012, 9:49 AM

Post #1 of 6 (3277 views)
Only runs with OBD-2 attached Sign In

I have a 1998 dodge 2500 quad cab pickup with a v-10 . One morning the vehicle would not start . I purchased an OBD-2 with hopes of retrieving some code . I plugged in the OBD-2 and turned on ignition , no code . I then tried turning over the motor to recieve something and again nothing . But what did happen amazed me . The truck started and would only run with OBD-2 engaged .
Thanks for any remarks.


(This post was edited by scotchy on Jan 12, 2012, 10:01 AM)


Discretesignals
Ultimate Carjunky / Moderator
Discretesignals profile image

Jan 12, 2012, 6:26 PM

Post #2 of 6 (3224 views)
Re: Only runs with OBD-2 attached Sign In

Unplug the scanner and turn the ignition on/engine off. Does the check engine light come on?





Since we volunteer our time and knowledge, we ask for you to please follow up when a problem is resolved.


scotchy
Novice

Jan 12, 2012, 7:16 PM

Post #3 of 6 (3215 views)
Re: Only runs with OBD-2 attached Sign In

Yes, I unplugged the scanner , turned the ignition on and the check engine light came on with several other lights and shortly there after went out


Discretesignals
Ultimate Carjunky / Moderator
Discretesignals profile image

Jan 12, 2012, 8:03 PM

Post #4 of 6 (3211 views)
Re: Only runs with OBD-2 attached Sign In

Is your code reader able to communicate with the engine controller, but there isn't any codes being stored?

That is a strange one you have there.

Some items you could start by checking are to be sure that your grounds are good. It's possible the computer or CCD bus may have a ground problem and is finding ground through your code reader. Make sure your battery connections are clean and tight and your battery is good. There are some grounds on the engine and body of the vehicle. Inspect them to be sure the are clean and tight.

One important ground for the CCD bus and PCM is called G105. G105 is located on the front of the engine below the AC compressor.





Since we volunteer our time and knowledge, we ask for you to please follow up when a problem is resolved.

(This post was edited by Discretesignals on Jan 12, 2012, 8:14 PM)


scotchy
Novice

Jan 14, 2012, 3:17 PM

Post #5 of 6 (3183 views)
Re: Only runs with OBD-2 attached Sign In

You are a true genius, I checked the ground under the ac unit and the nut had backed off almost completly. I put a lock nut on the stud and secured the nut, the truck starts and runs perfectly. Cheers Scotchy


Discretesignals
Ultimate Carjunky / Moderator
Discretesignals profile image

Jan 14, 2012, 3:45 PM

Post #6 of 6 (3175 views)
Re: Only runs with OBD-2 attached Sign In







Since we volunteer our time and knowledge, we ask for you to please follow up when a problem is resolved.






  Email This Post
 
 


Feed Button




Search for (options) Privacy Sitemap

shopify
site analytics