Main IndexAuto Repair Home Search Posts SEARCH
POSTS
Who's Online WHO'S
ONLINE
Log in LOG
IN




EVAP problems I think?


  Email This Post



wetbar
New User

Jan 25, 2012, 12:30 PM

Post #1 of 2 (1121 views)
Shortcut
EVAP problems I think? Sign In

I have a 2000 Blazer that is failing the state inspection. It is giveing 3 coded P0446, P0452, P0453. These seemd to be a evap problem. I called auto zone and they said check the vac tubes on the canister purge valce solenoid and the canister vent valve solenoid. ANy clues where they would be? Any clues what else I can check?
Thanks for the help!


Discretesignals
Veteran / Moderator
Discretesignals profile image

Jan 27, 2012, 7:12 PM

Post #2 of 2 (1056 views)
Shortcut
Re: EVAP problems I think? [In reply to] Sign In

You definitely need a high end scan tool to be able to command the vent solenoid to check it's circuit and to see if it is closing when commanded. You also need the scan tool to monitor the fuel tank pressure sensor voltage and pressure PID when the tank is in vacuum.

If you have a wiring schematic, you can check the fuel tank pressure sensor circuit using a volt meter and you may be able to check the vent solenoid by applying external power to it to see if it closes, but that is about the extent. You need to check those things when the system is in purge and seal mode, but you can do that unless you have a scan tool or you manually energize the vent and purge solenoids while watching the FTP sensor voltage.

If you don't have the equipment or the knowledge of checking electrical circuits, your better off taking it to a local repair shop.





Since we volunteer our time and knowledge, we ask for you to please follow up when a problem is resolved.

(This post was edited by Discretesignals on Jan 27, 2012, 7:20 PM)




Advertising


  Email This Post
 
 






Latest Forum Post

Hey people, Just as soon as I've got rid of one car and got another, I've got a...


on a 1998 Chrysler cirrus the heater blows warm thru the vents. When u turn it o...


I will try and be as clear as I can. 1999 Fleetwood tioga (ford e350) I turn my ...


I have a 2006 Nissan maxima 3.5 There is nothing wrong with it but I was wonde...


blower motor did not work i pulled it out and tested it it worked i put it back...


So I have a 1999 ford escort zx2 it has the 2.0 i4 doc engine with the 5 speed t...


Feed Button






Automotive Forum Categories
AC Auto Repair
Auto Body Repair
Auto Insurance
Automotive Repair
Automotive Wiring
Automotive World
Brake Systems
Car Care Tips
Car Racing
Car Shows and Events
Car Stereo Repair
Car Troubleshooting
Engine and Car Noises
Engine Fault Codes
Engine Troubleshooting
Exhaust System Repair
Gasoline and Motor Oils
General Discussions
Motor Vehicle Inspection
Motorcycle ATV Repairs
Motorcycle Body Repair
Motorcycle Clutch Repair
Motorcycle Engine Repair
Motorcycle Repair
Motorcycle Seat Repair
Remote Control Cars
Steering and Suspension
The Bargin Bin
Traffic Ticket Help
Tricks of the Trade
Truck Repair
Truck Repair Advice
Truck Engine Repair
Truck Suspension Repair
Car Forum - Sitemap


Search for (options) Privacy