Main IndexAuto Repair Home Search Posts SEARCH
POSTS
Who's Online WHO'S
ONLINE
Log in LOG
IN




Screeching sound at start up?


  Email This Post



jessicaa
Novice

Apr 9, 2009, 12:10 PM

Post #1 of 2 (4950 views)
Shortcut
Screeching sound at start up? Sign In

Hey guys,

I have a 1994 Ford Ranger, and I BELIEVE its the fan belt, but I really have no idea what it is, but anyways, whenever I start my truck up(its a standard tranny if that matters) it makes this high pitched screeching sound and it comes from somewhere under my hood. If I remember correctly that would most likely be the fan belt? What do I need to do to fix that, and is driving my truck a bad idea with this going on?

Thank you!!
Jessicaa


Tom Greenleaf
Ultimate Carjunky / Moderator
Tom Greenleaf profile image

Apr 9, 2009, 2:10 PM

Post #2 of 2 (4943 views)
Shortcut
Re: Screeching sound at start up? [In reply to] Sign In

That would be very consistant with a loose belt. Some are self adjusted by a tensioner pulley and some done manually - not sure on this one. It can be the belt has stretched to its limit, tensioner doesn't do it's job, or perhaps just need adjustment if the manual adjustment.

You can feel for how tight it is now yourself. Engine off, cool/cold - keys OUT and feel the tension on belt the runs the alternator especially if two used in this. If alternator has cooling fins you shouldn't be able to turn it by hand easily.

What happens is right after start up the alternator works real hard for a few seconds to replace the energy taken from the battery for the start up and can squeel,

T
_________________________________________
Long retired now




Advertising


  Email This Post
 
 






Latest Forum Post

Hi car experts, I'm hoping you can help me fix my car. Below is a description o...


98 Pontiac sunfire,2.2,new cylinder lock won't install,something in side the cyl...


1990 chevrolet c1500 4.3 tbi 110k recently replaced motor w/ a 93 4.6 had a fe...


I am having a random repeating problem with a 2007 Honda Civic. The fuse that op...


Hi everybody not mechanical at all PLEAE HELP I HAVE A 2000 FORD TAURUS SE,,,B...


2003 Chrysler mini van. 3.3 ltr 133600 mi while driving, engine light came on b...


Feed Button






Automotive Forum Categories
AC Auto Repair
Auto Body Repair
Auto Insurance
Automotive Repair
Automotive Wiring
Automotive World
Brake Systems
Car Care Tips
Car Racing
Car Shows and Events
Car Stereo Repair
Car Troubleshooting
Engine and Car Noises
Engine Fault Codes
Engine Troubleshooting
Exhaust System Repair
Gasoline and Motor Oils
General Discussions
Motor Vehicle Inspection
Motorcycle ATV Repairs
Motorcycle Body Repair
Motorcycle Clutch Repair
Motorcycle Engine Repair
Motorcycle Repair
Motorcycle Seat Repair
Remote Control Cars
Steering and Suspension
The Bargin Bin
Traffic Ticket Help
Tricks of the Trade
Truck Repair
Truck Repair Advice
Truck Engine Repair
Truck Suspension Repair
Car Forum - Sitemap


Search for (options) Privacy